Friday, June 7, 2013

Berlari Mencari

with the name of Allah
the most gracious and the most merciful
assalamualaikum. wmt. wbt.

husna.jiha.aida.radna.ainul.

sejujurnya jiha rindu suasana dulu. jiha tertanya-tanya, do people change due to the time passing by? i think i changed. semakin waktu berjalan semakin jauh jiha berlari dengan bukan cara jiha yang dulu. jiha rasa, jiha sedang mengalami fenomena turun naiknya iman. jiha takut.. betul, jangan kita sangka kita dah cukup selesa dengan iman kita selagi kita tidak diuji. jiha rasa semenjak dua menjak ni jiha banyak sangat buat dosa sampai jiha rasa tak setimpalnya taubat yang jiha laksanakan untuk tebus balik salah jiha. jiha malu.. Allah, Kau memang merahmati mengatasi kemurkaanMu tapi jiha takut seolah-olah jiha mempermainkan peluang tu. kalau diimbas, dulu jiha suka dengar ceramah, suka bagi tazkirah pada orang lain, saling menyampai dan mengingati, mengajak orang lain bersama melakukan sunnah, berpakaian molek menutup aurat, tadabbur dengan ahli usrah, solat tepat pada awal waktu, melaksanakan tanggungjawab dengan usaha yang termampu dan lain-lain perkara mahmudah. pada waktu itu, ingat mati sahaja terus menangis.

pada hari ini, jiha bukan nak kata jiha berubah secara drastik sehingga jiha jadi luar biasa di luar batasan. bukan. cuma, suasana solehah tu terasa makin berkurang pada diri jiha.. betul, jiha rasa. jiha selalu mengadu pada kak aida tentang keadaan ni pada masa yang sama jiha rindu sangat pada dia. :'( rindu sangat. sebab pada mulanya, dia yang bawa biah ni dalam diri jiha melalui ilham Allah swt. jiha yang pada mulanya hanya atas nama islam baru kenal dengan makna iman dan islam ketika itu. selepas tu, jiha tertarik untuk bina usrah sebagai kekuatan untuk sebarkan dakwah walaupun hanya di sekolah. terbentuklah usrah humaira' yang tergolong mukminah solehah insyaallah; husna, jiha, aida, radna dan ainul. sampaikan ada masa tu kitaorang ditentang sebab terlalu menyerlah gerakan kitaorang di sekolah. tapi itu semua ujian dalam berdakwah bukan? itulah yang paling manis dalam hidup jiha dan jiha rindukan semua tu...

kak aida pernah dengar jiha luahkan pasal perkara ni, jiha sedih. alhamdulillah kak aida bagi jiha semangat. jiha megadu dulu tiap-tiap tahun jiha akan baca quran setiap kali lepas solat paling kurang dua page dan khatam. tapi sekarang jiha kurang. dulu selalu sangat tadabbur quran, tapi sekarang jarang. dulu selalu puasa tapi sekarang.. hhmm... dulu rajin pakai jubah, sekarang ikut mood je. dulu pakai tudung labuh tak pernah kesah sebab lagi selesa dan menutup aurat, tapi sekarang kalau tak iron malas nak pakai. dulu hujung minggu ingat saja nak qiam, tapi sekarang perlu diingatkan. dulu banyak luangkan masa dekat surau, tp... hhmm... jiha taknak salahkan faktor spm tahun ni semata-mata. ni bukan alasan untuk jiha jauh dari meluangkan masa untuk Allah. jiha tak tahu kenapa sekarang jiha tak kuat.. kak aida kata, takpe. alhamdulillah kita masih belum terlambat untuk sedar. alhamdulillah, jiha syukur Allah masih sayangkan jiha.

tapi... jiha nakkan kekuatan. nak tahu, jiha senang jatuh kalau tiada yang membimbing. jadi jiha perlukan kawan-kawan jiha, ahli usrah jiha untuk teruskan hidup atas keredhaan Allah bukan atas keseronokan dunia semata. mungkin sekarang jiha sedang berada di bawah yang mana Allah nak tengok jiha bangun balik, betulkan? insyaallah, jiha akan berusaha untuk bertaubat dan periksa setiap amalan yang jiha pernah tinggal. kemanisan ibadah tu perlu sentiasa dirasai supaya kita rasa terhibur bukannya penat dalam beribadah. jiha pun perlukan bimbingan untuk memperluaskan ilmu mengenai islam supaya jiha tak senang jatuh bila terasa berputus asa dalam berdakwah. 

Jiha, menjadi mukminah solehah jangan pernah down untuk terus akrab dengan Allah swt. 


teruskan langkah mencari keredhaan ALLAH,
jangan berhenti di mana kita jatuh,
syukur kita masih sedar, 
kerana Allah sayangkan kita.

Thursday, June 6, 2013

Khabar Gembira :D


with the name of Allah
the most gracious and the most merciful
assalamualaikum. wmt. wbt.

hei hei hei... hehe. tersenyum saya bila tengok gambar ni. isn't it? bangga kot, baru graduate dari USA. seronok jadi abang arieff. kepulangannya disambut oleh keluarga, orang kampung juga turut serta. alhamdulillah, kejap je dah empat tahun die dekat USA. nampak bezanya sebelum die fly dengan yang dah balik ni. dah tembam! haha. nak buat kenduri untuk dia, semua orang sibuk mengalahkan nak raya. kalau arwah nenek ada, mesti lagi meriah. teringat terus kat arwah nenek... hhmm... rindunya... 


dulu, setiap kali sebelum balik hostel, arwah nenek selalu pesan "belajar rajin-rajin. pastikan dapat keputusan yang terbaik dalam peperiksaan" itu jelaa ayat yang sama arwah nenek ulang. seriously tak tipu. memang tak lupa. tapi cuma aku je.., yang nak usaha atau tak. menangis bila kenang balik... tu sebab cerita pasal abang arieff, bila abang arieff balik ibu, makcik semua teringatkan arwah nenek. dulu, masa nak hantar abang arieff naik flight nenek ada sekali. menangis peluk peluk tau. sedih tengok nenek. * alamak yang menulis ni da mula sebak :')


tapi bukan dengan izin Allah, nenek  tak dapat sambut abang arieff balik. abang arieff, you should be proud. and i'm proud of you... menjadi pembakar semngat tau. hhmm.. sedih3. insyaallah, saya belajar betul betul untuk masa depan dan juga kebahagiaan keluarga. i wish i could fly. teringin jugak belajar dekat luar negara. dan boleh bawa khabar gembira bila balik Malaysia. seronok kann? haha. selama ni mengidam ke Jordan tapi wallahu ta'ala 'alam... saya tunggu perancangan Allah. dapat Australia ke, London pun best. haha. berangan laa. tapi kalau boleh nak rasa hidup kat negara timur sana. harap terjaga dengan suasana bi'ah solehah... ingat pesan arwah nenek especially, "belajar rajin-rajin. pastikan dapat keputusan yang terbaik dalam peperiksaan" :') insyaallah..

We can because we think we can. Keep on going follow your dreams and stay strong for the 5thYear :) 2013SPM StraightAPlus.

Monday, May 27, 2013

I'm Not Ready For That

with the name of Allah
the most gracious and the most merciful
assalamualaikum. wmt. wbt.

hey there, such a long time haa... sikap pemalas semakin menjadi-jadi untuk update blog ni. ehm, sejak kebelakangan ni saya dilanda dilema perasaan. cehh! ayat... tak menahan. tadelah. maybe jejaka-jejaka malaya ni tengah mengalami musim uh kot. biase laa tu. lagi-lagi yang tengah tunggu keputusan U, dah habis spm laa katekan. mulalah die mencari-cari. haha. bukan nak kata saya, yang dilamar menjadi kekasih hati cuma... adalah cikit2-cikit. apa yang boleh saya kata.. *i'm not ready for that. seriously. sorry. 

bagilah saya ruang sampai habis spm dulu ke kann, nak pikir hal-hal macam ni. bab-bab ni saya cerewet cikit. takpayahlah tunggu saya. nanti, dah masuk U mesti jumpa yang lagi baik, lagi solehah dari cik cendawan ni. percayalah. kalau buat masa ni, nak berkawan uh boleh je. tak kesah pun, boleh layan lagi. for me, i feel the freedom bila tade perasaan kasih dan sayang terhadap mana-mana jejaka. betul, lagi boleh focus untuk study. kadang-kadang nak kene jaga hati dan perasaan dia lah. agak membebankan bagi seorang pelajar kann. ada orang, terlalu berpura-pura dengan si dia. tapi saya tak, hipokrit ohh tolonglaa. jadi diri sendiri dah betul kann.. nanti dah kahwin die kenal jugak perangai sebenar awak. hhmm, lagi bagus kan bila someone uh really really serious dengan saya, jumpalah jelah ibu saya. dah senangkan? haha. nanti dapatlah status i'm reserved. haha. hamboi...


in conclusion, please give me the chance to focus on my study. nanti saya dah dapat 11 straight A's, dah boleh ada kereta sendiri, dah boleh beli samsung galaxy sendiri, dah boleh sambung pelajaran kat luar negara ke, baru datang jumpa saya. hee.
ohh serious nak fly? do, pray for me. sama ada saya jadi dentist ataupun doktor pakar sakit puan, jika diizinkan Allah. wallahu ta'ala 'alam... :)

Friday, March 29, 2013

I Just Don't Know Why


with the name of Allah the most gracious and the most merciful. assalamualaikum. wmt. wbt.
hey ladies and gentlemen. hee. how your days going on? is it okay or not okay. haha. me? is not okay. seriously. but i just don't know why. since yesterday, this heart is upset. really really upset. em. just look at that quotes. it's really making me strong. really strong enough to face everything. ayat melayu kata, peganglah pada ayat ni. buat awak jadi kuat selalu. sabar selalu dan tenang selalu. seriously saya tak tipu. kadang-kadang, KADANG-KADANG dan KADANG-KADANG, saya rasa serik untuk persoalkan segala ketentuan hidup kita. sebab makin kita persoalkan, the more you say why, the more you can cry. betul. dalam hidup ni saya paling takut untuk menangis pada perkara2 yang buat kita sakit. jadi, saya try untuk ready. ready to face everything. dalam gelak kita sebenarnya ada tangisan. gelak tu laa yang buat kita ready untuk menangis, kann? entahlah. itu cara saya. hee. people different. kalau nak apa yang kita suke, pertama kita kena sabar dengan apa yang kita benci. itu kata imam al-ghazali. belajar untuk sabar memang susah. tapi bile kita berjaya untuk sabar memang seronok. sebabnya Allah tunaikan apa yang Dia janji. ada ganjarannya untuk orang-orang yang sabar. so, cik cendawan. i know i can face it. menangislah selagi ianya buat awak kuat.

Thursday, March 28, 2013

Thanks Guys

with the name of Allah
the most gracious and the most merciful
assalamualaikum. wmt. wbt.



em. balik silat terus lepak ngan budak2 ni.
alhamdulillah seronok jugaa.
moga dalam keseronokan tu ada juga yg beri manfaat
yelaa. cuti saya pun kejap je. orang lain seminggu.
saya 3hari je. cuti ni tak dapat gi library pun.
rasa pelik pulak. entah apa laa khabar homework saya.
and my studies?? ouh. >.<
may God bless me for what i've done.
tyra. nurul. faz. radna. mekaseh eh huhahuha kita.
haha. kelakar laa korang.
akhirnya dapat juga saya rasa apa yang best sgt tengok wayang.
saya cabar dieorg tengok cerita hantu.
tapi sembunyi uh tak seram mana pun. haha.
but everything's okay laa.
balik dengan radna dah lewat kann. bas pun. haih.
gatal gatal lalu jalan jauh.
jenuh berdiri dalam panorama uh. like roller coaster.
saya tidur rumah kakak sayang saya je malam uh.
and sis, thanks for spending the night with me.
esok tu pun awak kerja. so, saya balik. :(
sedih pulak. sekejap je. tapi terima kasih lah
sebab teman saya tengok istanbul aku datang uh. hee.
and lastly, always and always do pray for me.

Friday, February 15, 2013

Reaching For The Sky


in the name of Allah
the most gracious and the most merciful
assalamualaikum, wmt. wbt.

ehm. this entry sajaa post before i'm going back
to my lovely school:)
okay. it's not too late to make changes.
dulu aku malas belajar. belajar pun main-main kann.
so, it's the time.
to revenge! lawan syitannNN :D
bukan sebab awak nak spm je sayang. but...
i'll reach for the sky!
yes. seriously. i'm reaching for the sky.
it's because i know that i can
so, i'll go for it.
my target this year. hopefully....
zero subject yang fail dalam setiap exam.
trial saya dah boleh straight. insyaallah.
and i'll try as hard as i can untuk dapat straight 11A+.
kadang-kadang,
berada di bawah tu sangat perlu
supaya kita ada usaha yang lebih kuat 
gigih, sungguh dan sebagainya untuk berada diatas. 
that is what i've feel. betul.
most important for me,
bila dapat result terbaik dalam spm
itu adalah satu kepuasan. seriously. ouhh.
how many times do u have to say 'seriously'?
haha. sebab muka saya serious ni.
nampak tak? =.="
so do, pray for me.
racing for jordan. hee. babai.


The Moment That Met Us

with the name of Allah
the most gracious and the most merciful
assalamualaikum, wmt. wbt.

there are tears in that smile :')

such a long time my blog isn't update.
so, straight to the point suka suki cuti ni. em, boleylaaa.
alhamdulillah, 
dapat spend time dengan kakak sayang saya.
asal jumpa je, nak cubit die. nak gigit hidung die.
nak tarik tudung die. asyik gado je. itulah die.
kami yang manja. hee. :D
just wanna say, nice to meet you kakak.
maybe it has been thousands of time kot
 saying the same thing, right? 
tapi asal saya tak jemu, suka hati laa kan?
'siapa je' die ni laa yang selalu buat saya ingat kat die
thanks for everything once again.
hope dapat spend time dengan awak lagi.
gossiping. again and again. kann?
even borak kosong boleh buat saya bahagia
apatah lagi buang masa gaduh dengan awak. haha.
sangat bahagia dengan awak, kakak.
yang tak bahagianya jauh dari awak laa kann?
em, but it's okey.
yang jauh tu laa kita rindu.

do pray for me. sayang awak:)