Friday, January 27, 2012

JEALOUS :(


aish~ sedih laa mcm nie...
saya tak sangka perasaan awak sampai boleh jd mcm nie.
how long I have to wait for you..?
tak, saya tak bosan tunggu kawan baik saya nie.
cuma saya tak tahan...
saya tak sanggup untuk terpaksa jadi sombong dgn awak
terpaksa berlakon depan org ramai.
I know it's hard for you to do that.
susah sangat nak buang perasaan tu.
tak kiralah even 1000tahun pun
 belum tentu perasaan tu boleh pergi
percayalah kata-kata saya.
cuma, saya nak berkawan dgn awak semula mcm dulu-dulu
yang selalu kongsi masalah sama-sama
yang selalu misscalled then kejut untuk bangun subuh
yang selalu teman saya puasa
yang selalu jaga diet saya sbb awak taknak saya gemuk :DD
yang selalu backup saya bila kawan2 awak kacau saya
yang sama2 rasa sedih bila saya tengah sedih
yang selalu ketawa sama2 bila kita chat dekat YM
yang selalu share tazkirah
awak tak rindu ke semua tu...?
takpe. it's okey...
ini untuk kebaikan awak jugak kann.
saya tabah. so, I have to be STRONG.


awak, dia nie just kawan sekerjasama dgn saya
saya suka cooperate dgn die sbb die boley bg respon yg baik
lagipun awak tahu kann...
kiteorg memang satu kepala MC.
so, kiranya kiteorg cam ade chemistry sket
senang lah bila berkawan dgn dia...



tengok gambar sajaa dah tahu yg die nie
"HAPPY GO LUCKY"
yes, absolutely right.
saya suke berkawan dgn dia sbb dia suka buat saya ketawa
kadang-kadang die suke layan saya mcm budak2
he's nice~
senyuman die pun comel :D hahah!
tapi awak jangan risau, and please jgn jealous
saya takkan jatuh cinta dgn dia
sbb saya susah nak jatuh cinta dgn lelaki
mungkin Allah dah makbulkan doa saya
supaya tidak mengizinkan saya mencintai mana-mana lelaki
jika belum tiba masanya.
lagipun, encik zaid termizi nie dah ade makwe.



biasanya orang sebut kekasih gelap
tapi kalau saya panggil mereka nie kawan baik gelap 
boleh tak?
tapi bunyi macam tak sedap jek kann...?
bukan ape, mereka nie aktif bila dekat FB jek
kat sekolah agak pemalu nak bertegur dgn saya..
tapi dieorg caring laa jugak kan
sekurang-kurangnya ada lah jugak ambil tahu pasal saya
Fitri Arshad dan Zulhilmi Apandi nie
adalah kawan baik saya
just bukan kawan baik yg giler2 rapat laa kot

apa yang penting kat sini...
saya harap awak takkan jealous lagi dengan mereka2 nie
mereka just kawan saya
saya harap awak boleh kawal perasaan awak.
awak kawan baik saya kann...

Thursday, January 26, 2012

IT'S EASY, JUST SELAWAT

"If Rasulullah (PBUH) is in front of you now, what would you say to him? What would you say to him? Are you ashamed? Would you cry? We say we love him, but then, why do we astray from his way?".
Siapa Rasulullah ini? Utusan Allah? Nabi akhir zaman? Pemimpin ummah? Ya, semua jawapan anda betul. Tapi yang paling penting, Rasulullah SAW ini merupakan kekasih Allah. Kekasih Allah tahu? Bukan kekeasih Gu Jun Pyo ke, kekasih Conan ke, tapi kekasih Allah. MashaAllah, tingginya darjat Rasulullah kan? Dibandingkan kita dengan Baginda SAW seolah-olah langit dan bumi.
Tapi, tahukah kita siapa yang Rasulullah ini cinta selain daripada Allah Taala? Siapa yang Baginda SAW rindu sepanjang hayat baginda? UMATNYA! Dan siapakah umatnya itu? Ya, KITA! Kita semualah umat yang bertuah itu.
'Suasana di majlis pertemuan itu hening sejenak. Semua yang hadir diam membatu. Mereka seperti sedang memikirkan sesuatu. Lebih-lebih lagi Saidina Abu Bakar.
Itulah pertama kali dia mendengar orang yang sangat dikasihi melafazkan pengakuan demikian.
Seulas senyuman yang sedia terukir dibibirnya pun terungkai.
Wajahnya yang tenang berubah warna.
"Apakah maksudmu berkata demikian wahai Rasulullah? Bukankah kami ini saudara-saudaramu?"Saidina Abu Bakar bertanya melepaskan gumpalan teka-teki yang mula menyerabut fikiran.
"Tidak, wahai Abu Bakar. Kamu semua adalah sahabat-sahabatku tetapi bukan saudara-saudaraku (ikhwan)" suara Rasulullah bernada rendah.
"Kami juga ikhwanmu, wahai Rasulullah," kata seorang sahabat yang lain pula.
Rasulullah menggeleng-gelangkan kepalanya perlahan-lahan sambil tersenyum.
Kemudian baginda bersuara, "Saudaraku ialah mereka yang belum pernah melihatku tetapi mereka beriman denganku sebagai Rasulullah dan mereka sangat mencintaiku. Malahan kecintaan mereka kepadaku melebihi cinta mereka kepada anak-anak dan orang tua mereka."
Pada ketika yang lain pula, Rasulullah menceritakan tentang keimanan \'ikhwan\' baginda:
"Siapakah yang paling ajaib imannya?" tanya Rasulullah.
"Malaikat" jawab sahabat.
"Bagaimana para malaikat tidak beriman kepada Allah sedangkan mereka sentiasa hampir dengan Allah," jelas Rasulullah.
Para sahabat terdiam seketika. Kemudian mereka berkata lagi, "Para nabi"
"Bagaimana para nabi tidak beriman, sedangkan wahyu diturunkan kepada mereka."
"Mungkin kami" celah seorang sahabat.
"Bagaimana kamu tidak beriman sedangkan aku berada ditengah-tengah kau," pintas Rasulullah menyangkal hujah sahabatnya itu.
"Kalau begitu, hanya Allah dan Rasul-Nya sahaja yang lebih mengetahui" jawab seorang sahabat lagi, mengakui kelemahan mereka.
"Kalau kamu ingin tahu siapa mereka? Mereka ialah umatku yang hidup selepasku. Mereka membaca Al Quran dan beriman dengan semua isinya. Berbahagialah orang yang dapat berjumpa dan beriman denganku. Dan tujuh kali lebih berbahagia orang yang beriman denganku tetapi tidak pernah berjumpa denganku," jelas Rasulullah.
"Aku sungguh rindu hendak bertemu dengan mereka," ucap Rasulullah lagi setelah seketika membisu.
Ada berbaur kesayuan pada ucapannya itu.'
Allah, sweet bukan Rasulullah ini. Masakan tidak, di hadapan sahabat-sahabat yang mencintai Baginda sepenuh hati, Baginda mengaku kita ini saudara-saudaranya. Baginda cakap Baginda amat rindu pada kita. Padahal, sekalipun Baginda tidak pernah berjumpa kita.
Cuba anda bayangkan, suatu hari tiba-tiba saya pergi pada anda dan katakan;
'saya rindu sangat dengan cucu kamu'
Apa perasaan anda? Padahal anda belum berkahwin, anak pun masih tiada, cucu apatah lagi. Tiba-tiba saya dating dan katakan saya rindu pada cucu anda. Apa perasaan anda? Sama ada anda kata saya buang tebiat atau anda kata saya mengigau di siang hari.
Tapi itulah Rasulullah. Rasulullah tidak kenal kita semua, berjumpa apatah lagi, tapi Baginda mengaku Baginda rindukan kita. Kita bagaimana?
Semasa Baginda hampir wafat, di saat-saat sakaratul maut Baginda, nama siapa yang Baginda sebut?
'Ummati! Ummati! Ummati!'
Siapa Ummati yang diulang-ulang itu kalau bukan kita? Malah Rasulullah berdoa pada Allah, Rasulullah berkata kalaulah boleh Baginda mahu menanggung segala kesakitan sakaratul maut kita kerana Baginda dapat merasakan betapa sakitnya kematian itu. Allah. Sehingga ke tahap itu kecintaan Rasulullah terhadap kita. Renung sejenak, bila kali terakhir kita berselawat pada Baginda?
"Sesungguhnya  aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah Al-Quran dan Sunnahku"
Benar, Rasulullah sudah wafat, tapi Baginda telah meninggalkan sesuatu untuk kita. Sesuatu yang kalau kita ikut, kita tak akan sesat selama-selamanya. Itulah al-quran dan sunnah Baginda.
"ala, itu nabi.zaman dahulu kala, zaman kuno.buat apa nak ikut apa yang dia buat?"
Tapi bila part mahu kahwin lagi satu,
"ala sayang, bolehlah abang kahwin lagi satu. Abang tengah nak ikut sunnah Rasulullah ni."
Patutkah kita mengikut sunnah Baginda yang satu ini saja sedangkan sunnah yang lain kita tinggalkan? Tidak malukah kita?
Bukti kecintaan Rasulullah ini sangat banyak. Disebut-sebut dalam hadith Baginda, malah di dalam al quran sekalipun dinyatakan betapa kasih dan cintanya Rasulullah kepada kita.
"Sesungguhnya diriku bagi kalian bagaikan seorang ayah bagi anaknya."(riwayat al-Darimi).
"Sesungguhnya perumpamaanku dengan umatku seperti seorang lelaki yang menyalakan api, lalu datang serangga dan kelkatu mengerumuni api itu. Maka aku berusaha menjauhkan kalian dari terkena api itu, sedangkan kalian sentiasa ingin mendekati api itu." (riwayat Bukhari dan Muslim).
Sesungguhnya telah datang kepada kamu seorang Rasul dari golongan kamu sendiri (iaitu Nabi Muhammad s.a.w), yang menjadi sangat berat kepadanya sebarang kesusahan yang ditanggung oleh kamu, yang sangat tamak (inginkan) kebaikan bagi kamu, (dan) ia pula menumpahkan perasaan belas serta kasih sayangnya kepada orang-orang yang beriman.  (9:128).

Allah. Hebatnya cinta Rasulullah pada kita bukan? Kenapa kita masih sombong dan bongkak, malas mahu berselawat pada Baginda? Tidak mahukan kita balas cinta Kekasih Allah ini?
"Orang yang paling hampir kepadaku di hari Qiamat ialah orang yang paling banyak berselawat ke atasku"

Selawat, senang bukan?

Jangan Izinkan Akue....


Ya Allah,
Andai masanya belum tiba,
Jangan izinkan aku untuk jatuh cinta,
Aku memohon agar Kau tunjukkan jalan,
Agar Kau tunjukkan aku tuntutun yang perlu aku lakukan,
Jauhkanlah aku daripada kemaksiatan,
Jauhkanlah aku daripada perkara yang tidak dapat memberi manfaat,
Dan jauhkan aku daripada perkara yang Engkau murkai,
Agar aku dapat menjaga diri.
Ya Allah,
Jika aku jatuh cinta,
Izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut pada-Mu,
Jadikanlah aku yang mencintainya kerana agama yang ada padanya,
Jika dia hilangkan agama yang ada dalam dirinya,
Maka hilanglah cintaku padanya,
Sesungguhnya, cinta yang suci itu tidak buta.
Ya Allah,
Dan jika dia mencintai aku,
Biarkanlah dia mencintai aku kerana agama itu juga,
Asalkan dia tidak lebihkan cinta kepadaku melebihi cinta kepadaMu,
Supaya cinta itu bersemi di lembayung keredhaan-Mu,
Kerna dari situ lahirlah rahmah dan mawaddah dalam rumahtangga.
Ya Allah,
Jika ini bukan masanya,
Jika ini belum saatnya,
Dan jika Kau tahu kami belum bersedia,
Selamatkan kami,
Jarakkan kami,
Pisahkan kami,
Agar kami jauh dari khilaf yang merosak izzah dan iffah,
Agar kami tak mengundang murka-MU,
Agar kami dapat lebih menjaga hati,
Agar hati menjadi yang diredhai ilahi.
Ya Allah,
Andai dia bukan untuk ku,
Andai dia bukan jodohku,
Maka berilah ganti yang lebih baik buatnya,
Berikanlah dia insan yang benar benar terbaik buat kehidupannya,
Insan yang benar-benar mampu memimpinnya ke syurga-Mu,
Dan bantulah aku untuk memperbaiki diriku,
Agar aku kukuh dalam mencari cinta-Mu.
Ameen..

Wednesday, January 25, 2012

THE SAME WORD

JUST THE SAME WORD
we say,
"aarrgghhh tensionnye nak exam daa!"




chillex!
baru first exam.
[itu kawan akue yg kata lahh]

anyway,
I have to realise that
now I already have to face 11 subject
[akue rasa english akue broken]
ouh my....
Ya Allah. boleh ke nie?
UNBELIEVABLE!

dengan homework yg entah mampu entah tidak
untuk menyiapkannya.
bila kalanya akue nak study?
takpe i'll try my best
Allah boleh permudahkan urusan kita
isn't it?
yang penting kita kena sentiasa usaha dan berdoa.
BERDOA itu penting
because Allah itu Maha Mendengar
just luahkan padaNYA

budak kelas akue dah le sume pandai2
Syahmi, Fazidatul, Wanie Mok, Ainul, Aqilah, Zaid
haa.... sape lagi...
sumenye budak2 excellent
kadang2 rasa sangat2 laa rendah diri
but sometimes rasa tercabar
so, bila dah rasa mcm tu kene laa study betul2
okey sayanggg??

WISH ME GOODLUCK:)

sudah jangan ulang lagi ayat uh,
"aarrgghhh tensionnye nak exam daa!"

just cool...
study smart NOT hard:DD

UNTITLED:)


hye kawan :DD
saya rindu awak.
dah lama tak borak ngan awak.
terlalu byk perkara yg saya nak ceritakan pd awak
but it's okey
i'll wait for you for some other times
you will be my best friend
here and after:)




coretan sajaa....

Sunday, January 22, 2012

BELAJAR BENDA BARU


welcome to my new world :)
sekarang akue sudah besar
[but seriously, tak terasa punn yg akue dah besar]
am I really 16 years old now?
kat sekolah dah jadi senior laa jugak kann
tapi kak amiera husna abd mutalib kata, 
akue tak perasan dah besar sbb akue nie still kecik
*kecik sgt ke akue nie...???

whatever!
by the way, bile dah form 4 nie
akue akan jumpe subjek2 baru yg org panggil
subjek KILLER!
killer sgt ke...? jgn fikir mcm tuhh.
think positive:)
meet my fellow friends,
*addmath, mathmode, biology, chemistry, physics,
[bagi aliran sc agama]
syariah islamiah, arab tinggi anddd quransunnah.
wish me LUCK!
SPM next year 11 straight A+ [ aminnn... ]

sedar tak sedar dah masuk sebulan sekolah...
how fast... O.o
feedback setakat nie
ape yg perlu akue buat ialah membiasakan diri
which means
akue kene kuat dr segi mantal dan fizikal
*ceyh~
utk menghadap 11 subjek uhh
kalau dulu, 9subjek jek dah naik gilaa.
Ya Allah kuatkan akue.
Jadikanlah akue seorang pelajar yg cemerlang
apa yg penting,
permudahkanlah akue belajar.

setelah mengenal subjek2 baru setakat nie
cikgu suruh akue utk
mencintai ADDMATH:)
jgn terlalu sematkan yg addmath tu susah
chillax... ckg yg kata lahh..
then,
Biology setakat nie akue masih lmbat catch up
Physics maybe okey kot.
macam seronok jek kira2.
ye lahh budak baru belajar la katakann
Chemistry punn still terkebil2
follow je laa ape yg ckg ajar.
Mathmode maybe better than Addmath.
Syariah ngan QS ,
akue masih sedang mendalami
seronok laa juga kann boleh belajar lebih lagi
and, ARAB
semakin gentar utk menghadapinya
kerana lebih tough dr PMR
so, i have to be more focus sbb ustazah
lebih byk speaking arab.
*pndai2 laa phm sendiri.

Lastly, ibu and family doakan akak senantiase okey!
cikgu2 bimbinglah saya
kawan2 bantulah akue dan dampingilah akue
selama menuntut ilmu nie.
And Ya tuhan, ya Allah, ya Rabbi
iringi akue disepanjang perjalanan ini. :)



Sunday, January 1, 2012

REALITI SETIAP TAHUN


when we see this picture,
let's get back to the topic.....
"realiti setiap tahun"
yes, it's true.
every new year, everyone will start their own new resolutions
for me, azam nie sama saja macam perancangan
dimana perancangan yg rapi dalam hidup kita
we know that, kita merancang dan Allah juga merancang
tapi Allah adalah sebaik-baik perancang
so, don't ever be too sad
if your plan disrupted or delayed.
be STRONG.
Allah ada rancangan yg lagi baik
sbb Allah nak jadikan kita yg terbaik

don't look at the past, the most importantly look forward
for this new year.
sudah tentu setiap org ada azam masing2 kan?
so, these are mine's : 

 jadi seorang hamba Allah yg beriman & bertaqwa
*kekalkan solat 5 waktu sehari semalam
*solat di awal waktu
*sentiasa menjauhi kemungkaran
*mencari peluang utk menambahkan pahala

try jadi anak solehah, wanita solehah jugaa
*be the best for my mom
*rajin ke dapur selalu
*bahagiakan family dan diri sendiri
*menjaga akhlak mulia senantiasa...

pelajar cemerlang (lagi-lagi dah naik form4 niehh)
*study smart for SPM next two years
*focus dan belajar betul2
*always bersemangat to learn something new
*aktifkan diri di sekolah
*be the best and beat the rest...
*chaiyok!

INSYAALLAH.....
SO, HAPPY NEW YEAR! :DD







MAKAN FREE SAJAA

macam biasa 
setiap kali cuti sekolah, sudah menjadi
musim kenduri kahwin
it's true right?
cuti kali nie, risau betul.
bukan ape, just risau berat badan naik.
semakin gemok
semakin tembam
semakin chubby
and semakin blaa...bla... hahah! :DD
hampir every weekend
ada sajaa kenduri kahwin
asyik makan free
senang tak payah masak. huhu
sengal~
ada juga dalam satu hari tu
sampai 2,3 rumah ada kenduri kahwin
kami satu family pun bantai je laa
ye le... org dah ajak
*rezeki jgn ditolak ;)


post kali nie agak bosan.
I just wrote it for fun .
tade keje.
bye.