Tuesday, June 7, 2011

birthday GIRL=)

SELAMAT HARI LAHIR NAJIHAH!
HAPPY BIRTHDAY <3あの星をごらん 君を守る光
まだ もみじのような手だった頃
いつだって君の頭の上には
愛してくれる光がある


祝你生日快乐!
zhù nǐ shēngrìkuàilè

祝你幸福祝你健康
zhù nǐ xìngfú zhù nǐ jiànkāng

祝你前途光明
zhù nǐ qiántú guāngmíng

祝你生日快乐!
zhù nǐ shēngrìkuàilè

祝你生日快乐!
zhù nǐ shēngrìkuàilè

祝你幸福祝你健康
zhù nǐ xìngfú zhù nǐ jiànkāng

有个温暖家庭
yǒu gè wēnnuǎn jiātíng

Happy birthday to you !
Happy birthday to you !
Happy birthday, Happy birthday !
Ya Allah,
akue berdoa padaMu...
semoga akue dimurahkan rezeki... maka dengan rezeki ini, bimbinglah akue agar akue sentiasa bersyukur kpdMU. Ya Allah... dihadapanMu akue menangis, meratap kesedihan atas kelemahan diri, sesungguhnya akue hanyalah hambaMu yg lemah... hambaMu yg hina. layakkah akue berhadapan dgnMu Ya Allah...? layakkah akue merasai cintaMu yg teragung...? akue kecewa ya Allah... terlalu byk dosa yg akue lakukan. ampuni akue Ya Allah... ampuni akue Ya Allah...ampuni akue Ya Allah... akue bermohon pdMu. sesungguhnye Kaulah Yg Maha Pengampun. kuatkanlah imanku... teguhkanlah imanku. cekalkan hatiku. lindungi diri ini dgn ketaqwaan dan ketabahan dlm menghadapi ujian dan dugaanMu Ya Allah! Akue benar2 ingin menjadi hambaMu yg beriman dan bertaqwa. selama ini akue sedar. akue leka... Jadi, berikanlah akue petunjuk dan hidayahMu ya Allah... semoga Engkau makbulkan doaku ini....


Sunday, June 5, 2011

ILUVISLAMMuslimah Pencetus Muslimin Bertaqwa

"Wanita yang secekal Asiyah dan Mariam selayaknya diangkat darjatnya di akhirat. Bayangkan apa yang berlaku dengan kecekalan dan sikap kuat beribadat yang ada pada Mariam? Akhirnya dari perutnya lahirlah seorang Nabi yang bakal meneruskan mata rantai perjuangan dakwah di bumi Allah."

Beberapa orang bertanya pada saya, "Apa yang Imtiaz maksudkan dengan Muslimat pencetus muslimin bertaqwa?" Ada yang tertanya-tanya. Tapi semuanya hakikat.

Wanita itu punya kelembutan yang dikurniakan oleh Allah SWT. Oleh itu, pilihlah jalan berdasarkan akal untuk menggunakan kelembutan dan kasih sayang yang ada. Sama ada untuk melentur buluh mahupun mengeraskan besi sedia ada.

Percaya atau tidak, wanita lebih berkuasa dalam mendidik?

Wanita punya kuasa besar dalam memupuk sifat positif dalam diri kanak-kanak mahupun dewasa. Tapi sejauh manakah mereka menggunakan kuasa dan kelebihan ini ke arah mendapatkan redha Allah?

Asiyah isteri Firaun; rata-rata sudah mengenal Asiyah isteri si kejam yang berperangai syaitan itu. Walaupun Asiyah bukanlah orang yang berjaya melentur Firaun supaya menjadi manusia yang beriman dan taat pada Allah; tetapi atas kuasa wanitanya beliau mampu memujuk Firaun supaya menerima Nabi Musa sebagai anak angkat.

Sedangkan semua tahu pada waktu itu, semua kanak-kanak lelaki akan dibunuh sebaik sahaja dilahirkan kerana salah seorang ahli nujumnya bermimpi kerajaan gah Firaun akan jatuh ditangan seorang lelaki pada masa hadapan.

(Dengan izin Allah) Mariam, ibu Nabi Isa a.s., sejarah menyaksikan bagaimana kecekalan seorang wanita menerima takdir Allah yang meniupkan roh seorang nabi ke dalam rahimnya walaupun beliau tidak pernah disentuh mana-mana lelaki sekalipun. Tapi apakah yang berlaku ketika Malaikat Jibril turun kebumi menemuinya di Mihrab tempat beliau beribadat?

Beliau terima seadanya akan ujian dan takdir Allah buat kehidupannya. Anda fikir sejenak.. bagaimana beliau mendapat kekuatan untuk menerima takdir itu? Tidak lain dan tidak bukan hasil dan kesan kepercayaan penuh yang diberikan dirinya kepada Allah!

Zulaikha yang menggoda Nabi Yusuf a.s. Masih ingat akan kisah yang diangkat darjatnya di sisi Allah ini sehingga dinukilkan di dalam Al-Quran kalamullah supaya menjadi pengajaran buat umat manusia?

Ya benar, Zulaikha isteri Perdana Menteri Mesir satu ketika dahulu nan cantik rupawan yang jatuh hati pada Nabi Yusuf yang mempunyai pakej lengkap seorang pemuda yang tampan lagi beriman.

Sehinggalah satu hari Zulaikha telah merayu Yusuf a.s. untuk melakukan perkara yang terkutuk disisi Allah. Yusuf yang mempunyai tingkat darjat taqwa yang tinggi disisi Allah telah menolak ajakan keji itu.

Baiklah, jadi untuk apa saya nukikan kembali kisah di atas di sini? Adakah saya mahu memberitahu anda bahawa wanita-wanita di atas merupakan mereka-mereka yang ditulis namanya di dalam Al-Quran?

Tentu tidak! Lihat kembali kisah di atas. Dua kisah wanita beriman yang takutkan Allah dan 1 wanita yang berani membelakangi Allah dan berniat melakukan perkara yang hina di sisi Allah.

Analisisnya mudah, semua wanita diberi kuasa dalam menilai samada perkara tersebut baik atau buruk buat dirinya.

Tetapi, apa yang ingin saya simpulkan berdasarkan kisah-kisah di atas adalah berkenaan wanita mempunyai kuasa yang hebat dalam melakukan sesuatu perkara tidak kira perkara positif atau negatif. Wanita yang secekal Asiyah dan Mariam selayaknya diangkat darjatnya di akhirat.

Bayangkan apa yang berlaku dengan kecekalan dan sikap kuat beribadat yang dilakukan Mariam? Akhirnya dari perutnya lahirlah seorang Nabi yang bakal meneruskan mata rantai perjuangan dakwah di bumi Allah.

Sangat perlu untuk kita lihat perkara ini sebagai satu penghormatan buat Mariam yakni wanita yang hidupnya hanya untuk Allah!

Kembali kepada Zulaikha isteri Perdana Menteri Mesir satu ketika dahulu yang telah nekad melakukan perbuatan terkutuk bersama Yusuf tapi ditolak mentah-mentah oleh si pemuda berpakej iman dan akhlak itu.

Ya, masih lagi berkisarkan seorang wanita. Tapi bukan pada jalan kebaikan tetapi kejahatan. Adakah pada waktu itu Zulaikha tidak dikurniakan akal untuk berfikir? Tentu tidak! Tetapi atas dorongan nafsu beliau terpedaya dengan ajakan syaitan yang dilaknat Allah.

Nah, terang bukan bahawa wanita itu merupakan pencetus kepada muslimin bertaqwa mahupun bukan. Jika si ibu merupakan seorang pejuang, maka tak lain zuriat yang dilahirkan bakal menjadi seoang pejuang juga.. insyaAllah.

Tetapi jika si ibu memilih jalan terkutuk untuk meneruskan kehidupan maka belum tentu anak yang dilahirkan itu bakal menjadi manusia yang berakhlak mulia (dengan izin Allah).

Oleh itu wanita di luar sana... pilihlah jalan hidup anda secara berhati-hati! Jalan dan terhantuk baru nak terngadah.

LALALA ~ hOMewOrK=)

cuti skolah ape buaatt??? hhmm... majoriti~ FACEBOOK... twitter... skype... Blogger~ huhu... itu je le kejenye yek? [ceyh~ bajet die xon9 jek] cube le cuti nie bykkan bertaubat, qiamullail, haa... skrang dh mule puasa sunat [rejab]. dah start belom? ambillah peluang nie. sama2 kite tambahkan amal ibadah dan semoga kite istiqamah dlm beribadat agar kite mendapat pahal yg berterusan. kan3??? betul x?

HIBURAN SEBENTAR.... read this~haa... homework dh siap blom? cuti skolah, tipu laa klau xde hw. cikgu syg kite... stiap kali cuti WAJIB isi beg dgn hw. jgn setakat bawak balik jek. siapkan! nnti ckg marah... susah nnti. hw itu ibarat kene study jgak. jgn stress sgt sbb hw jek. take it positive. okey? kerja skolah akue.... hmm.... byk laa jgak kan... meh tgk perkembangan.......
BM - karangan berdasarkan bahan ransangan [SIAP]
BI - 5 model essay [SIAP]
summary [almost done]
presentation literature [not yet]
MATH - paper [almost done]
SC - [not yet]
PAI - twitter [SIAP]
kertas [SIAP]
BAK - kertas [almost done]
KST - [almost done. just 30% lagi~ ]
KH - cari produk [SIAP]
KGT - [almost done. just 20% lagi~ ]